2010. július 30., péntek

Balzsameceten pirított zöldségek kecskesajttal

Imádom ezt a gazdag időszakot a sok zöldséggel, gyümölccsel, olyan, mintha a paradicsomban lennénk. A piacon nézelődni önmagában is üdítő. Láthatjátok, hogy most a sok zöldség, gyümölcs indít meg - eszemben sincs mondjuk pörköltet enni nokedlivel, ezt meghagyom a szűkösebb időkre.
Ez az étel is nagyon jól jellemzi számomra a nyarat - lenyűgözően egyszerű, finom és egészséges. Szintén Eszter barátnőmtől gyűjtöttem be, köszönet érte, bár a recept eredetét nem ismerem. Remek köret, de önmagában is megállja a helyét könnyű ebédként vagy vacsoraként.

Hozzávalók:
olívaolaj
idényzöldségek, mint pl. paradicsom, paprika, hagyma, cukkini, padlizsán stb.
frissen őrölt fehérbors, pici só
bazsalikom
balzsamecet
kecskesajt vagy valamilyen más finom sajt

1) Nagyobb darab, keményebb paradicsomra, húsos paprikára, tömör, húsos hagymára, cukkinire, padlizsánra lesz szükség, illetve ezek közül bármelyikre. Ezeket karikákra, illetve a paprikát 3-4 részre vágom hosszában.
2) Kevés olívaolajon pár percig pirítom őket egy nagyobb serpenyőben, miközben kevés sóval, frissen őrölt fehérborssal és mondjuk bazsalikommal megszórom mindkét oldalukat. Csak annyit teszek egyszerre a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, nem lecsót készítünk.
3) Most jön az érdekesség: időközben balzsamecetet locsolok rájuk, ami finoman karamellizálódik.
4) A zöldségek mehetnek a tányérra, de még sajtdarabokat is pirítsunk ugyanabban a serpenyőben nagyon gyorsan megfordítva őket. Tényleg csak annyi időre, hogy egy kis kérget kapjanak és felolvadjanak belül. Eredetileg kecskesajttal ettem először, de más sajttal is remekül működik. Ezt a zöldségekre teszem és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...