2010. július 30., péntek

Cukkinis sütemény

Legalább 2 naponta vissza kell vágnom a kert végében futó "tökültetvény" kitartóan törekvő hajtásait, különben ellepné az egész kis kertem a töklevél. Eddig csak virágokat kaptunk, úgyhogy várom már a termést is. A cukkiniszezon ugyanis az egyik kedvenc szezonom az évben, amikor minden nap tudnék cukkinit enni valamilyen formában.

Nnna, ki lát, talál ebben tököt??
Cukkinis süti sok-sok dióval, szegfűszeggel és szegfűborssal

A cukkinis süti gyors, könnyű, illatos és közkedvelt finomság. Ez az én változatom. Tökutálók minden rendes családban előfordulnak, ám nekik is el lehet adni, mert egyáltalán nem látni, érezni, mi is van a tésztában. Alapreceptként gondolok rá, mert almával, répával, sütőtökkel vagy ezek bármilyen arányú keverékével is kitűnő. A répához vagy sütőtökhöz a kislyukú reszelőt használnám inkább.

Hozzávalók:
4 szép tojás
30 dkg cukor, sötét nádcukor, nyírfacukor vagy ahogy tetszik
2,5 dl olvasztott vaj vagy olaj
vanília vagy Bourbon vaníliás cukor
ízlés szerint őrölt fahéj, esetleg egy kevés szegfűszeg, szegfűbors
1 sütőpor (az Alnatura foszfátmentes)
1 kávéskanál szódabikarbóna
35 dkg fehérliszt, zabpehelyliszt, teljes kiőrlésű liszt ízlés szerint, esetleg keverve
10 dkg durvára vágott vagy ledarált dió
40 dkg megtisztított, lereszelt cukkini
savanykás házilekvár és egy tábla minimum 60%-os étcsokoládé a tetejére


1) Keverd habosra pár perc alatt a tojásokat, cukrot, olajat, vaníliás cukrot, fahéjat, sütőport és szódabikarbónát.
2) Ebben csomómentesen keverj el 35 dkg sima vagy réteslisztet.
3) Keverj bele 10 dkg durvára vágott (vagy ledarált) diót és 40 dkg hámozott, reszelt cukkinit.
4) Sütőpapíron, egy nagyobb tepsiben 40-50 perc alatt 180 fokon szépen megsül. Közben csökkentsd a hőt és tűpróbával ellenőrizd.
5) Akár még melegen kenj a tetejére egy jó adag savanykás lekvárt és egy kis idő elteltével, amikor már kissé megkötött, jön a csokimáz. A világért sem tortabevonóval, hanem egy tábla finom étcsokoládéval minimum 60%-os kakaótartalommal, amit két evőkanál étolajjal vagy tejszínnel vízgőz felett lassan olvassz fel. Persze enélkül is finom.

Mivel a lekvárban szeretem a gyümölcsdarabokat, ez a süti is hepe-hupás. A csokidombok kicsit sem emlékeztetnek nagyanyáink vasalt lepedő tetejű süteményeire, de én erre, bevallom, soha nem törekedtem.

Ízlés szerint ajánlom az őrölt szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, nagyon finom. Ha egészségesebb süteményt szeretnél sütni, készítsd olívaolajjal, kevesebb, 15-20 dkg nádcukorral, a liszt 1/3-t, esetleg 1/2-t pedig helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel, illetve zabpehelyliszttel.
A diódarabok nagyon finoman megsülnek benne, finom érzés rájuk harapni a puha sütiben. Szerintem sokkal finomabb, mint a darált változat, ami beleolvad a homogén tésztába.
Én most tettem bele két kanál kakaóport. El tudom még képzelni 10 dkg beledarabolt csokival vagy mazsolával.
Tetemes mennyiségű sütemény kerül elő a tepsiből, ami egy nagy csapatnak is elegendő, illetve tovább is kitart. Tortaalapnak a fele tésztát javaslom, 12 muffinnak a negyed mennyiséget veszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...