2013. február 20., szerda

Boszorkánypogácsa

Kép Katától, egy boszorkánypogácsa rajongótól.  Köszönet érte!

Íme, a beígért boszorkánypogácsa, ami szerintem nem más mint egy kissé átgondolt linzerkarika. Vajon melyik születhetett előbb? Mindenesetre aki lusta linzerkarikákkal bajlódni - ami szép, szép, de kissé macerás -, annak szívesen ajánlom.

Még karácsony előtt készült, de nem kifejezetten karácsonyi sütemény. Mire idáig jutottam, már a böjt is beköszöntött, szóval nem biztos, hogy jókor ajánlom ezt a sütit, mert nagyon kalóriadús, cserébe azonban nagyon finom. Viszont megkedvelem az összaállítás módját, így lehet, hogy ki fogok kísérletezni egy ennél sokkal egészségesebb tésztát zabbal és kókuszzsírral, amit aztán bátrabban kapkodok majd be. Mert ezek a falatkák nem csak mutatósak, hanem kapósak is.

Hozzávalók a linzer alaptésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (nem margarin)
10 dkg porcukor vagy nyírfacukor
1 zacskó Bourbon vanília vagy egy rúd vanília kikapart belseje (nem Vanillincukor)
1 tk sütőpor, ha lehet foszfátmentes pl. az Alnaturától
1 kezeletlen citrom reszelt héja (most van az ideje)
1 tojássárgája + a fehérje (vagy 2 kisebb tojás)
kb. 1 ek rum (nádcukorból)
2-3 marék felaprított vagy ledarált dió
házi sárgabaracklekvár vagy meggy (vagy ribizli?)

1) A vajat vágd fel és hagyd egy kicsit puhulni, hogy könnyebben összegyúrd a hozzávalókat a tojásfehérje, a dió és a lekvár kivételével.
2) Csomagold folpackba vagy zárd egy műanyag tálba a gombócot és tedd a hűtőbe.
3) Min. 30 percet, de inkább többet hagyd pihenni, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát úgy egy centi vastagra. Azt vágd egyforma csíkokra és a csíkokat kb. egyforma kis kockákra, hogy egyformák legyenek a pogácsáid.  Igyekezz gyorsan dolgozni, azonnal felpuhul a tészta a kezed melege alatt.
4) Készítsd elő a tojásfehérjét és a felaprított diót. Formázz a tésztadarabokból golyót, majd az ujjaddal készítsd egy mély lyukat a közepébe. A golyót az ujjadon tartva mártsd bele azt a tojásfehérjébe, majd hempergesd meg jól a dióban. Így a legegyszerűbb ezt kivitelezni. Mehetnek a sütőlapra.
4) Óvatosan süsd, már nem emlékszem, de talán 20 percig. Vigyázz, a forró sütőlapon tovább sül, ha ki is vetted a sütőből.
5) Még forrón kanalazz lekvárt a lyukakba.

Tudom, csak ismételgetem, de a vanília-rum-citrom kombó nagy kedvenc, egyszerű, mégis kifinomult ízkombináció. Ebben a kicsi, akár hétköznapinak látszó sütiben ott van még a dió és a sárgabarack - ennyi íz ilyen kicsi helyen és ilyen finom állagban.
Sokáig finom, már ha marad belőle. Hiába a gombóc forma, kekszként és nem csak süteményként gondolhatunk rá, így reggeli is válhat belőle vagy vasárnap délutáni kényeztetés, vendégváró, de egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Gondold tovább narancshéjjal, amarettóval és mandulával, mogyoróval és fahéjjal, különböző savanykás lekvárokkal. Belereszelt csokoládéval (nem kakaóporral) és meggylekvárral.... Mint a többi linzernél, a kedved szerint. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...